top of page
Zoeken
  • Anne van Boxtel

"Dat doet mijn paard altijd!"


Als ik bij nieuwe klanten kom voor een zadelpasconsult dan probeer ik altijd eerst doormiddel van het stellen van vragen wat meer informatie over de klant (ruiter en paard) te verkrijgen. Door het stellen van de juiste vragen en het observeren van verschillende reacties van beide, zowel paard als ruiter, leer ik al heel veel over de combinatie. Allereerst probeer ik erachter te komen waarom ik ben gebeld door de ruiter; zijn er problemen, en wat voor problemen spelen er dan? Bij iedere klant stel ik de vraag of er problemen zijn met opzadelen, tijdens het rijden of in de training. Niet zelden krijg ik dan het antwoord; "Nee hoor, eigenlijk niet!". Als ik dan later de klant vraag het zadel erop te leggen zie ik vaak iets heel anders.. Het betreffende paard legt bij het zien van het zadel direct zijn oren plat, bijt in de kettingen waaraan hij vast staat, zwiept met zijn staart en verstrakt onmiddelijk in het hele lijf. "Ik dacht dat er geen problemen waren met opzadelen, doet hij dit normaal ook?" vraag ik direct. "Oh dit! Ja nouja, dat doet mijn paard eigenlijk altijd!" reageert de eigenaresse luchtig. Tegelijkertijd zie je dan vaak een kwartje vallen bij de betreffende eigenaar. IS dit eigenlijk wel normaal? Dat je paard het altijd doet, maakt het dit dan automatisch normaal? Of zijn wij dit normaal gaan vinden? En vraag jezelf eens af, doet je paard dit écht altijd al? Of was dit toch ooit anders?

Onze paarden kunnen niet praten, maar dat wil niet zeggen dat ze ons niets vertellen. We moeten het alleen wel willen zien. Ga bij jezelf eens na, al die dingetjes van je paard, 'karaktertrekjes' worden ze vaak genoemd, zijn die wel normaal? Of zou je paard je misschien iets proberen te vertellen?

Blijf kritisch kijken naar je paard en zijn reacties. Alleen door kritisch te blijven kijken kun je eventuele problemen tijdig signaleren en voorkomen dat er grote problemen gaan spelen. Voorkomen is beter dan genezen! Hieronder een kleine opsomming van verschillende problemen die je tegen zou kunnen komen als je paard last heeft van zijn rug:

Fysieke problemen: Witte haren, spieratrofie, drukplekken, oedeem vorming (zwellingen), open wonden, littekens, slijtplekken in de vacht (opgeruwde haren), hypertonie en pijn.

Gedragsproblemen: Zadel- en singelnijd, wegrennen bij opstijgen, niet stil willen staan bij opstijgen, bijten naar het zadel, bijten naar het been, moeilijk bij beslaan, stijvigheid bij eerste rondjes onder het zadel, niet of nauwelijks (om)rollen, onrust bij rijden, zenuwtrekjes; tandenknarsen, staartzwiepen, angst-/vluchtgedrag, oren plat.

Trainingsproblemen: bokken of steigeren, moeite met stelling nemen, concentratieproblemen, vluchtneigingen, verzet, wil/kan niet verzamelen, kreupelheid, moeite met recht lopen, stijfheid, onvoldoende ondertreden van de achterhand, spanning en nervositeit, moeite met ontspanning in rug/lopen met weggedrukte rug/neus de lucht in, staartzwiepen, etc.

Laat bij dergelijke tekenen altijd je zadel controleren door een gediplomeerd zadelpasser. Zulke problemen zijn niet normaal, ook al doet je paard het altijd, en mogen niet genegeerd worden. Uiteraard kunnen deze problemen door een heel scala aan problemen worden veroorzaakt, maar het zadel hoort in zo'n gevallen zeker te worden gecontroleerd!

Blijf kritisch kijken naar je paard en voorkom 'paardblindheid'.

#doettiealtijd #pijn #rugproblemen #zadelpijn #gedragsproblemen

226 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page