top of page
Zoeken
  • Anne van Boxtel

Zadelmythes ontmaskerd!


Zadels. Het blijft een lastig, en vaak ook gevoelig, punt voor veel ruiters. Want wanneer doe je het nu goed? Is een duur zadel per definitie een goed zadel, of een goedkoper zadel meteen een slecht? "Wat is nu de boommaat van mijn paard want als ik de juiste boommaat koop dan is het toch goed?" En; "Een zadel met een verwisselbare boom, dat past toch altijd?", zijn enkele vragen die klanten mij regelmatig stellen. Helaas blijkt het in de praktijk niet altijd zo gemakkelijk! In dit artikel zullen we enkele zadelmythes ontmaskeren.

Een duur zadel is niet per definitie een goed zadel, noch is een goedkoop zadel per definitie een slecht zadel. Het allerbelangrijkste is natuurlijk dat het zadel goed past, dat het je paard stimuleert om te presteren op de top van zijn kunnen en jou als ruiter stimuleert om een juiste houding aan te nemen waarin je je paard zo min mogelijk hindert. Daarnaast is het belangrijk dat er bij het aanpassen van het zadel rekening wordt gehouden met een eventuele groei van je paard. Dit geldt met name voor jonge paarden, paarden uit een revalidatietraject of paarden welke in het verleden helaas geen goed passend zadel op hun rug hebben gehad.

Zadelpassen is een vak apart en als zadelmaker heb je met heel veel verschillende factoren te maken. De bouw van de ruiter, rijniveau van de ruiter, stalmanagement, voerschema, training, gebruiksdoel, bouw van het paard, manier van bewegen, ziektegeschiedenis en ambities van de ruiter zijn slechts enkele factoren die van groot belang zijn bij het zadelpassen.

"Als ik de juiste boommaat heb dan is het toch altijd goed?" En; "Een zadel met een verwisselbare boom past toch altijd?" Helaas, in de praktijk blijkt het een stuk ingewikkelder. Want welke factoren bepalen nu eigenlijk of je zadel past? Natuurlijk is de boommaat een heel belangrijk onderdeel. Helaas is het vrijwel onmogelijk om een eenduidig antwoord te geven op de vraag welke boommaat je paard nou eigenlijk heeft. Je paard kan van het ene merk de maat mediumwijd nodig hebben en van het andere merk de maat wijd. Deze maatvoering is namelijk niet universeel en kan dus per merk en zelfs per model verschillen. De meeste merken werken namelijk met verschillende bomen per model, en daarom kan de maat hierbinnen dus heel erg verschillen. Naast de boommaat is ook de lengte van het zadel, en dus de zitmaat voor de ruiter, een belangrijke factor. De zitmaat bepaalt namelijk mede de lengte van het zadel. Als ruiter zou je bijvoorbeeld een 17,5 " zadel nodig kunnen hebben, terwijl je paard slechts ruimte heeft voor een 16" zadel. Maar ook hierop is geen definitief antwoord te geven, dit omdat ook de kussens hierbij een belangrijke rol spelen. Een korter kussen zorgt logischerwijs voor een korter draagvlak. Door te kiezen voor een korter kussen kan je als zadelmaker dus soms net voldoende ruimte creëren om zowel ruiter als paard gelukkig te maken qua ruimte.

Nu hebben we dus twee belangrijke punten besproken, boommaat en zitmaat. Punten waarvan vaak gedacht wordt dat het de enige bepalende punten zijn qua pasvorm. Hier begint het echter pas! De pasvorm van het zadel is voor een groot deel afhankelijk van de vorm van de boom. Hierbij moet je denken aan; de vorm en hoogte van de kop, dit bepaalt onder andere de ruimte welke het zadel geeft voor de schoft. De hoek van de siderails, is je paard heel rond of juist wat puntig en smal op de rug en is dit dan echt de bouw of een gebrek aan bespiering? De ruimte tussen de siderails, dit bepaalt de ruimte voor de wervels. Heeft je paard een rechte rug of juist een weke? Bij een rechte rug kies je een rechte boom en bij een weke rug met een curve kies je een boom met een curve. Dit is dan natuurlijk ook weer afhankelijk van de mate van de curve. Als we dan de juiste boom gekozen hebben gaan we kijken naar de kussens. Heeft het paard veel of juist weinig schoft? Is het rondgeribt of niet? Brede of smalle wervels? Is het paard overbouwd, heeft het een karperrug of andere afwijkingen waar we rekening mee moeten houden? Zijn de schouders recht en gelijk bespierd? Groot draagvlak of juist niet? Rechte rug of weer een curve? Is er sprake van een arme bespiering waar we rekening mee moeten houden? En dan komt het singelsysteem; Hoe loopt de singelgroeve? Ligt deze erg voorwaarts of is deze misschien wat verder naar achter gelegen of wellicht niet erg geprononceerd?

Zadelpassen ligt dus erg gecompliceerd. Een zadel met verwisselbaar kopijzer is dus geen garantie voor een goede pasvorm, dit is van veel meer factoren afhankelijk dan alleen de wijdte van de boom.

Enkele belangrijke waarschuwingssignalen dat het zadel wellicht niet goed past en welke je nooit mag negeren zijn in ieder geval; droge plekken na het rijden, zwellingen, harde plekken in bespiering op de rug, lokale warmte, pijnlijke reactie bij het borstelen over de rug, atrofie (spierverlies) op de rug (vaak met name zichtbaar achter de schouders), witte haren en open wonden. Verder zijn er nog enkele gedrags- en trainingsproblemen welke kunnen duiden op een slecht passend zadel, denk hierbij onder andere aan; slaan naar het zadel, bijten naar de singel, mopperen bij opzadelen, niet stil willen staan bij opstijgen, bokken of steigeren, moeite met stelling nemen, niet willen ontspannen, concentratieproblemen, stijfheid, moeite met verzamelen, kreupelheid, moeite met recht lopen, etcetera.

Twijfel je over de ligging van het zadel? Neem dan contact op met een gekwalificeerd zadelpasser en bespaar jezelf een hoop kopzorgen. Je zadelt je paard tenslotte toch niet met problemen op?

Heb je een vraag die je nou altijd al eens beantwoord wilde hebben? Stel 'm gerust en wie weet wordt je vraag beantwoord in een volgend artikel.

Vond je dit artikel nuttig? Deel hem dan met je vrienden via social media, zodat zij ook van deze informatie kunnen profiteren!

#Zadelmythes

695 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page