top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverAnne van Boxtel

Over vulling & overvulling


Dat een goed passend zadel van groot belang is, dat weten gelukkig de meeste mensen inmiddels al wel. De vulling van je zadel is daarbij een heel belangrijk onderdeel. In de praktijk merk ik dat er veel onduidelijkheid is over de vulling van een zadel.

Onlangs had ik nog een klant aan de telefoon; "Ik wil graag een afspraak maken, want mijn zadel moet weer worden bijgevuld.". Regelmatig wordt ik door klanten gebeld met deze zelfde vraag. Toen ik bij deze klant mijn consult uitvoerde bleek echter al heel snel dat bijvullen totaal niet meer aan de orde was. De vulling van het zadel was hard als steen, zeer ongelijk en erg bobbelig. Dit zadel en deze klant was helaas echter geen uitzondering, verre van!

Veel te vaak kom ik dergelijke zadels tegen waarbij er jarenlang steeds maar vulling is bijgestopt en er nooit eens is nagedacht over of dit de pasvorm überhaupt nog wel ten goede komt. Steeds maar bijvullen kan niet, op een bepaald moment kan er gewoon niet meer vulling bij. De kussens verliezen hun oorspronkelijke functie en doel totaal; demping en verdeling van de druk over een zo groot en gelijkmatig mogelijk oppervlak. De kussens worden hard, waardoor het draagoppvervlak alleen maar kleiner wordt (denk maar aan een autoband die je helemaal opblaast), bobbelig en kunnen totaal niet meer veren of dempen. Het paard en de ruiter krijgen rugproblemen met alle gevolgen van dien.

Er zit op dat moment nog maar één ding op; alle vulling eruit en vervangen door een volledig nieuwe vulling, het liefst van 100% schapenwol. Sowieso dient een zadel om de twee á maximaal drie jaar volledig te worden vervangen. Zie het als het verversen van de olie van je auto. Na deze periode is de vulling op. Door het rijden, transpireren van je paard en de druk van jou als ruiter vervilt de vulling. Ook dan zie je dat de vulling hard wordt en demping verliest.

Bij het volledig opnieuw vullen van je zadel, ook wel een Reflock genoemd, wordt tevens de boom van je zadel geheel gecontroleerd. We bekijken of de boom nog recht is, er geen breuken of scheuren zichtbaar zijn en of alle popnagels nog intact zijn. Nadien heb je voor je paard feitelijk een nieuw zadel. Na 6 tot 8 weken dient de ligging dan weer gecontroleerd te worden en nog wat bijgevuld. De nieuwe vulling zakt nog wat in tijdens het gebruik waardoor het na deze periode weer bijgevuld moet worden.

Bekijk zelf je zadel eens, en vraag jezelf het volgende eens af; Is de vulling aan beide zijde van het kussen gelijk?

Kun je het kussen nog gemakkelijk induwen met je hand? Met andere woorden; Is het kussen nog verend en biedt het nog demping? Is de vulling gelijkmatig en niet bobbelig? Wanneer is mijn vulling voor het laatst volledig vervangen?

Bij twijfel, schakel altijd een gediplomeerd zadelmaker in om een controle uit te voeren, want je zadelt je paard toch niet met problemen op?

#vulling #overvulling #reflock #rugpijn

210 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page