top of page
Zoeken
  • Anne van Boxtel

7 feiten over singels waarvan je paard zou willen dat je ze weet!


Meten is weten, en gelukkig wordt er steeds meer onderzoek gedaan binnen de paardensector! Het onderzoek naar singels staat op dit moment nog in de kinderschoenen, maar inmiddels zijn er wel al een aantal hardnekkige mythes enorm onderuit gehaald. Waar alle kinderen (en ouders!) op de manege nog steeds wordt geleerd om vooral goed strak aan te singelen, vertelt het onderzoek ons gelukkig iets heel anders. Tijd voor wat duidelijkheid!

1. Elastische singels bieden geen enkel voordeel voor het paard.

Jep. Dat is de eerste. Leuke binnenkomer toch? Elastische singels zijn dus helemaal niet vriendelijker voor je paard. Sterker nog, uit onderzoek blijkt dat elastische singels enkel zorgen voor instabiliteit. Daarnaast blijkt in de praktijk dat elastische singels 8 van de 10 keer veel te strak worden aangetrokken. Wat natuurlijk automatisch weer de druk (en dus het ongemak van je paard!) verhoogd. Laten we er dan nog even bij vermelden dat singels met aan één zijde elastiek helemaal uit den boze zijn. Dit zorgt voor een ongelijke druk, wat direct weer van invloed is op de ligging van je zadel en daardoor nog minder comfortabel is voor je paard.

2. De druk die je paard ervaart onder de singel varieert constant.

Er is dus geen sprake van een gelijkmatige, constante druk. De singeldruk is in de meeste gevallen in stap lager dan bij het halt houden. De druk stijgt vervolgens in draf en in galop is de druk die je paard ervaart veruit het hoogst.

3. De hoogste druk bevind zich achter de ellebogen.

En niet op het borstbeen, zoals we voorheen altijd gedacht hebben. Dit verklaart ook direct waarom sommige paarden beperkt worden in de beweging van het voorbeen bij een slecht passende singel.

4. De ribbenkast van je paard beweegt minder dan je denkt!

Onder de singel zet de ribbenkast zich bij in- en uitademen slechts 1,5 cm uit. Dat is veel minder dan voorheen altijd gedacht.

5. Te strak aan singelen heeft een negatieve invloed op de atletische prestaties van je paard.

Dat klinkt natuurlijk ontzettend logisch, en dat is het in feite ook. Desalniettemin zien we in de praktijk vaak véél te strak aangetrokken singels. Let dus de volgende keer eens goed op hoe je aan singelt. Moet de singel écht nog dat ene gaatje strakker?

6. De meest optimale singeldruk zou niet boven de 10 kg uit mogen komen. In rust.

10 kilo lijkt heel veel, maar is in feite eigenlijk vrij weinig. Bovendien is dit in rust. In draf en galop ervaart je paard een nog hogere druk.

7. Mannen hebben de neiging strakker aan te singelen dan vrouwen.

Dus, mannen.... Gaatje minder mag wel!

Tot slot, luister en kijk altijd naar de signalen die je paard je geeft. Moppert je paard altijd met aan singelen? Dit is niet normaal, ook al doet je paard dit altijd. Vraag jezelf eens af; singel ik niet te strak aan? Is mijn singel wel de juiste pasvorm voor mijn paard? Ook een slecht passend zadel kan een reden zijn voor een paard om narrig te reageren met aan singelen, past je zadel dus wel? Zo zijn er verschillende factoren die kunnen zorgen voor een nare reactie van je paard tijdens het aan singelen. Hou altijd in je achterhoofd dat het niet normaal is voor je paard om hier naar op te reageren, en vraag je zelf eens af wat de reden zou kunnen zijn.

Bronnen:

Murray, R. et al 2013 "Girth pressure measurements reveal high peak pressures that can be avoided using an alternative girth design that also results in increased limb protraction and flexion in the swing fase."

Wright, S. 2011 "Girth tension and their variability while standing and doing exercise."

Marlin, DJ et al 2002 "Movement of thoracic and abdominal compartments during ventilation at rest and during exercise."

Bowers, J & Slowcombe, R. 1999 "Influence of girth strap tensions in athletic performance of racehorses."

Bowers, J & Slowcombe, R. 2000 "Tensions used on girths on thoroughbred racehorses."

#singels #singelnijd #elastischesingel #wetenschappelijkonderzoek #science #comfort #druk #drukplekken #metenisweten

3.027 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page