top of page
Zoeken
  • Anne van Boxtel

Waarom een goede zadelpasser altijd mee kijkt met rijden!


Ik hoor het onderweg gelukkig steeds minder, maar iedere keer dat ik het hoor is er wat mij betreft één te veel. Zadelpassers die nog nooit hebben mee gekeken tijdens het rijden. Onmogelijk als je het mij vraagt. Waarom? Dat leg ik je uit!

1. Je paard beweegt!

Ja. Schot voor open doel, ik weet het. Maar tenzij je er ontzettend veel plezier aan beleefd je paard op te zadelen, op te stappen en gezellig een half uur er op te gaan zitten terwijl je stil staat is het toch écht wel heel belangrijk om even te kijken hoe het zadel ligt in beweging. Dáár heb je het zadel tenslotte voor gekocht. Je kan namelijk nooit met zekerheid zeggen of een zadel past zonder het te hebben gezien onder de man. Soms kan een zadel best mooi lijken te passen in stilstand, dan gaat het paard bewegen en dan blijken er ineens hele andere problemen tevoorschijn te komen. De manier van bewegen van je paard is direct van invloed op de ligging (en dus de pasvorm) van je zadel. Soms kan een paard door zijn manier van bewegen ervoor zorgen dat een zadel naar voren schuift, of aan de achterzijde gaat klapperen, om maar even een voorbeeld te geven. Dit soort dingen zie je niet als je het zadel alleen past in stilstand.

2. De manier waarop de ruiter in een zadel wordt gepositioneerd is direct van invloed op de ligging en drukverdeling van het zadel.

Soms kan een zadel perfect passen voor het paard, maar doordat het zadel de verkeerde pasvorm heeft voor de ruiter hindert het zadel het paard ook direct. Als een zadel bijvoorbeeld te klein is voor de ruiter, waardoor de ruiter achterin de lepel van het zadel gedwongen wordt, kan dit de balans van het zadel geheel veranderen. Een zadel wat voorheen dan perfect lijkt te passen voor het paard, mooi in balans ligt etc. ligt dan ineens achterover en geeft teveel druk richting de lendenpartij van het paard. Puur en alleen omdat de ruiter te ver achterin het zadel wordt gezet. Zo ontving ik vorig jaar een telefoontje van een klant; "Goh Anne, kun je toch mijn zadel eens even controleren? Van de week reed mijn bijrijder op mijn paard, en nu zag ik dat mijn zadel ineens ging klapperen.". De ruiter had voorheen geen bijrijder voor haar paard, maar door een blessure van de ruiter zelf was ze tijdelijk niet in staat om te rijden, en dus ging haar instructrice haar paard rijden. Ze had een volledig op maat gemaakt zadel voor zowel haar paard als haarzelf. De eigenaresse van het paard was niet heel groot en erg slank. De instructrice was ongeveer 10 centimeter groter, en was net een tikje voller (maar absoluut niet zwaar). Doordat de instructrice groter was had ze enorm last van de kniewrongen en werd ze hierdoor heel erg achterin het zadel gedwongen. Hierdoor veranderde de balans van het zadel enorm. Met de eigenaresse lag het zadel perfect, met de instructrice hebben we gewerkt met een pad om de balans tijdelijk aan te passen.

3. Jouw manier van trainen is direct van invloed op de ligging van je zadel.

De houding van je paard is direct van invloed op de beweging van je paard, en de losgelatenheid in de rug. Natuurlijk moet een zadel in principe in alle hoofd-hals-houdingen passen. Maar je kunt je natuurlijk voorstellen dat de manier van bewegen, en dus de ligging van je zadel verandert als je paard steevast mijn zijn hoofd de lucht in loopt, lekker los over de rug lang-laag beweegt, of in opgerichting/verzameling is.

Daarnaast is de trainingsintensiteit en de hoeveelheid van de training van invloed op de ontwikkeling van je paard. Helaas kom ik vaak bij paarden die een behoorlijk stukje overtraind worden. Deze paarden zie je dan uiteindelijk terug vallen in bespiering en gaan minder fijn bewegen. Waarop de ligging van je zadel natuurlijk ook niet verbeterd. Ik vraag bij klanten dus altijd hoe vaak ze rijden, hoe lang ze rijden en wat ze ongeveer doen. Als ik zie of hoor dat er wellicht wat teveel gedaan wordt en er onvoldoende herstelmomenten zijn zal ik altijd in overleg met de eigenaar voorstellen om de training wat aan te passen. Niet harder trainen, maar slimmer trainen is hierbij het credo.

Laat dus altijd je zadelpasser even meekijken tijdens het rijden!

#zadelmaker #fittocompete #fitforthefuture

534 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page