top of page
Zoeken
  • Anne van Boxtel

6 dingen waarvan je zadelpasser wenst dat je ze weet!


Zadelpassen is een moeilijk vak. We hebben te maken met zo veel verschillende variabelen, paard, ruiter, voeding, training, management, gewicht, conformatie, en zo kan ik nog wel even doorgaan... Een aantal dingen kun je als ruiter zelf doen om ons werk een stukje makkelijker te maken én jezelf wat kosten te besparen. Dat begint met het realiseren van een aantal punten:

1. Bijvullen is niet altijd een optie!

Nog heel erg vaak wordt ik gebeld door klanten met de vraag of ik hun zadel wil komen bijvullen. Bij veel klanten blijkt echter vaak dat bijvullen helemaal niet meer aan de orde is. Als je je zadel (en de paardenrug!) goed wilt onderhouden is het belangrijk dat je de vulling van je zadel iedere 2 á maximaal 3 jaar geheel laat vervangen. Door transpiratie en gebruik vervilt de vulling en wordt deze hard, waardoor de vulling zijn functie (=demping en drukverdeling) verliest. Bovendien zijn de meeste zadels in veel gevallen al zo vaak bijgevuld, dat er gewoon geen ruimte meer is in het kussen om er nóg meer bij te proppen. Leeghalen is dan dus het devies. Meer hierover lezen? Lees dan mijn blog 'Over vulling & Overvulling' via: https://www.zadelkompas.nl/single-post/2016/1/5/Opinion-When-vegetables-comes-first

2. Goed onderhoud betekent ook een regelmatige check-up!

Om de pasvorm en veiligheid van je zadel te kunnen garanderen is het van belang minimaal 1 keer per jaar een zadelpasconsult uit te laten voeren. Paarden veranderen continu, door training, voeding, weidegang etc. En dus verandert de pasvorm van je zadel ook continu. Door een regelmatige check-up kun je je paard en jezelf veel ongemak en vooral kosten besparen. Eventuele mankementen kunnen zo sneller worden opgespoord en op tijd verholpen worden, zodat grote reparaties vaak uitblijven!

Wij adviseren om minimaal 1x per jaar een controle te laten uitvoeren, bij jonge(re) paarden, paarden die uit een revalidatietraject komen, of paarden die veel wisselen qua conditie naar gelang de seizoenen raden wij iedere 6 maanden een check-up aan, in de extremere gevallen is ééns per 3/4 maanden zelfs aanbevolen.

3. Je beugels dienen gelijk van lengte te zijn! Scheve beugels zorgen voor scheve belasting, en dus voor een scheef paard en een scheef zadel. Beenlengte-verschil komt veel minder vaak voor dan gedacht, in de meeste gevallen is er bij de ruiter sprake van een scheefheid in het bekken. Dit kan prima opgelost worden door bijvoorbeeld goede fysiotherapie. Controleer daarnaast ook regelmatig je beugels, vaak wordt de beugel waarmee je op stapt wat langer. Haal dus regelmatig eens je beugels van je zadel af en meet de lengte na. Regelmatig omwisselen van je beugels kan helpen om scheefheid tegen te gaan. Heb je wel een beenlengte-verschil? Hou er dan rekening mee dat je vaker je zadelpasser moet laten komen om je vulling weer recht te maken. Op termijn kan dit nadelig zijn voor je paard. In extreme gevallen kan het zelfs verstandig zijn om met een pad met inlages te werken om de scheefheid richting je paard te compenseren.

4. Zadelvormige zadelsteunen zijn funest voor de kussens van je zadel.

Veel mensen hebben een zadelvormige zadelsteun in de kast hangen, omdat er gedacht wordt dat dit beter is voor je zadel. Het tegendeel is echter waar! Zadelvormige steunen laten een afdruk achter in je kussens die na verloop van tijd vrijwel onmogelijk nog weg te werken is. Zou je een zadel met afdrukken van zadelsteunen nameten op een paard met een drukmeting, dan zie je deze afdrukken direct terug in de meting. Dit zorgt voor ongemak voor je paard! Het beste is een simpele buisvormige steun!

5. Je singel bepaalt voor een groot deel de ligging van je zadel! Anatomisch gevormd, banaan, met elastiek, zonder, kunststof, leer, neopreen, lucht. Er zijn zó veel verschillende singels op de markt dat het soms lastig is om door de bomen het bos te zien. Je singel bepaalt echter voor een groot deel de ligging en dus pasvorm van je zadel. Wil je hier goed advies over? Neem contact op met je zadelpasser. Laat deze ook altijd even naar je singel kijken als deze je zadel komt controleren. De lengte, het materiaal, de vorm zijn allemaal extreem belangrijk! Daarbij komt dat veel mensen met een te korte singel rijden waarbij de gespen nét achter de ellebogen van je paard terecht komen. Dit geeft enorm veel ongemak voor je paard én belemmert in de beweging. Zorg dus altijd dat de gespen ruim boven de ellebogen zitten en de oksels voldoende vrij zijn. Meer hierover lezen? Bekijk dan mijn blog: https://www.zadelkompas.nl/single-post/2016/12/13/7-feiten-over-singels-waarvan-je-paard-zou-willen-dat-je-ze-weet

6. Zadelpassen is een moeilijk vak. Tja, je vraagt je misschien af wat een feit als dit nou in een dergelijk lijstje doet. Maar toch vind ik dat het belangrijk is om ook dit mee te nemen. Natuurlijk zijn er richtlijnen over hoe een zadel hoort te passen, hoe een ruiter hoort te zitten en hoe deze drie-eenheid samen hoort te functioneren. Helaas is het in de praktijk niet zo zwart-wit en zit er vooral veel, heel veel, grijs in ons vakgebied. Soms functioneren paarden het best onder een zadel wat eigenlijk theoretisch gezien niet 100% past. Leg je daar een - in theorie - perfect passend zadel op, dan functioneert het geheel soms ineens niet meer. In sommige gevallen is het een heuse puzzel. Het belangrijkst is dat je goed blijft communiceren met je zadelpasser en vooral goed blijft luisteren naar je paard!

Dat waren ze! Neem deze adviezen ter harte en doe er je zadelpasser, je paard én jezelf een groot plezier mee!

#moeilijkvak #singels #zadelsteunen #beugellengte #checkup #bijvullen

5.241 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page