top of page
Zoeken
  • Anne van Boxtel

Wanneer is jouw zadel voor het laatst gecontroleerd?


Ik hoor het helaas nog te vaak als antwoord op de vraag wanneer het zadel voor het laatst is gecontroleerd; “Tja, wat zou het zijn? Een jaar of twee geleden ongeveer?”. Aan de vragende manier waarop het antwoord wordt gegeven weet ik vaak al genoeg, láng geleden dus, véél te lang geleden. Niet zelden tref ik dan een paard aan met kuilen achter de schouders, wat gevoelig is bij aanraking van de rug en wat al moppert zodra het zadel in zijn buurt komt. “Ach, dat doet-die-altijd!”. Maar dat je paard iets ‘altijd’ doet, maakt nog niet dat het normaal is! En laat ik voorop stellen: Iedereen wil het allerbeste voor zijn of haar paard, niemand wil zijn dier oncomfortabel zien, laat staan pijn doen. Maar vaak weet men niet beter!

Meesters in compensatie

Op veel stallen heerst nog steeds een cultuur dat je alleen een professional belt als er problemen zijn. Wat veel mensen zich echter niet (goed) beseffen, is dat je dan vaak al te laat bent. Paarden zijn meesters in compenseren en zijn eigenlijk veel te lief. Ze lopen vaak te lang door met teveel ongemak, en wij zijn als mens helaas niet goed in het herkennen van de signalen. Mopperen met aansingelen hoort er nu eenmaal bij, en als ‘ie steeds bokt met aangalopperen dan is ‘ie gewoon stout en moeten we hem een keer laten zien wie er de baas is. En natuurlijk kan een paard een keer zijn dag niet hebben, of een keer jolig zijn en een bokje geven. Maar op het moment dat gedrag structureel wordt, dan is het tijd om te gaan kijken waar dit gedrag vandaan komt! En daarbij geldt; voorkomen is beter dan genezen! Paarden veranderen continu, ze ontwikkelen door training, veranderen door de seizoenen, naarmate ze ouder worden, of door verandering van huisvesting. Dat je zadel twee jaar geleden paste, wil niet zeggen dat het dat nu nog steeds doet.

Het belang van de periodieke controle

Door regelmatig te blijven controleren zorg je dat je niet achter de feiten aanloopt en steeds op tijd in kan spelen op verandering. Zo hoeft je paard niet onnodig te lijden, en een kleine aanpassing is vaak lang niet zo duur als een rigoureuze verbouwing óf de dierenartskosten om je paard weer op te lappen. Je auto gaat ook ieder jaar naar de garage voor een APK’tje, waarom zou je dit voor je paard dan niet doen?

Minimaal één keer per jaar

Laat je paard en zadel tenminste één keer per jaar controleren, maar liever nog twee keer per jaar. Zeker bij paarden in de groei of paarden uit een revalidatietraject. Heb je een paard wat veel fluctueert in conditie gedurende de seizoenen? Laat je zadel dan één keer per half jaar controleren. Ben je van stal verhuist of heb je door een blessure een tijd niet kunnen rijden? Bel dan altijd even je zadelmaker om er zeker van te zijn dat alles nog steeds goed past. Je paard zal je dankbaar zijn!

#periodiekecontrole #compensatie #voorkomenisbeterdangenezen #doettiealtijd #iederjaareencontrole

134 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page