top of page
Zoeken
  • Anne van Boxtel

Zadeldrukmetingen: Misleiding of meten is weten?

De technologie gaat, ook in zadelland, momenteel erg hard. Steeds meer systemen om de pasvorm van het zadel te beoordelen steken de kop op. In principe juich ik deze ontwikkelingen toe, mits goed toegepast. Er zitten alleen wel een paar ‘maar’-en aan. Namelijk: de goede systemen zijn extreem duur en dus komen er steeds meer systemen op de markt tegen een aantrekkelijke prijs maar van een bedenkelijke kwaliteit die in sommige gevallen gebruikt worden voor nog bedenkelijkere praktijken.


Ik wil het verhaal niet té technisch gaan maken, maar simpel gezegd; de meeste van deze systemen kunnen meten tot 10Kpa, sommige nog minder. De gemiddelde druk die te meten valt bij een zadel in beweging (afhankelijk van het ruitergewicht, gewicht van het paard en de activiteit) met een wetenschappelijk onderbouwd systeem is 11Kpa. Je moet je dus afvragen hoeveel waarde deze goedkopere systemen dus daadwerkelijk hebben als ze niet eens de gemiddelde waardes kunnen registreren! Nog steeds kunnen deze systemen je van aanvullende informatie voorzien, mits je in de gaten houd wat de beperkingen van deze systemen zijn en je het systeem op de juiste manier gebruikt.


Daarnaast zit er nog één heel groot manco aan deze systemen; de klant weet er vaak veel te weinig van en de schaal is – letterlijk – met één druk op de knop aan te passen. Hierdoor kan je met één druk op de knop het ene zadel volledig rood uit laten slaan (en rood is slecht, toch?) en het andere zadel volledig groen (en groen is goed! Toch?). Nu wist ik al dat dit mogelijk was en had ik van collega’s in Engeland al gehoord dat er personen zijn die dat inderdaad doen. Maar naïef als ik ben dacht ik toch echt dat er hier in Nederland geen collega’s zijn die dat zouden doen. Tjonge, wat had ik het fout! Die ‘collega’s’ zijn er dus wel degelijk.Dit is een meting welke gepresenteerd werd aan een paardeneigenaar. Links haar huidige zadel, rechts het zadel dat volgens de ‘collega’ beter past, beide in draf, rechtsom. Natuurlijk schrikt de klant enorm van de meting aan de linkerkant. Zoveel rode vlekken, dat kan vast niet goed zijn! De meting op rechts laat veel meer groen en blauw zien. Als we alleen even verder kijken dan zie je onderaan de schaalverdeling. Wat opvalt is dat bij de linkse meting de schaalverdeling van 0 tot 2,9 psi loopt, waarbij de waardes al rood worden vanaf 2,3 psi. Op de rechter meting zie je dat de schaalverdeling loopt van van 0 naar 11,2 psi, waarbij we blauwe kleuren zien tot 2,2 psi en het pas rood getoond wordt vanaf 8,7 psi! Zou je dus beide metingen binnen dezelfde schaalverdeling zetten, dan zou je een heel ander beeld krijgen. Als je dan even verder kijkt naar de daadwerkelijke waardes die gemeten worden, en de kleuren daarbij achterwege laat, dan zie je dat op de eerste afbeeldingen de hoogste waarde binnen het dragende gedeelte van het zadel wordt gemeten op 6,7 psi, op de tweede afbeelding is de hoogst gemeten waarde 8,1 psi. Verder zie je dat op de tweede afbeelding links onderin vrijwel geen druk wordt gemeten, wat betekent dat het zadel daar geen draagvlak vind. Hierdoor zie je links voorin een piek ontstaan. Terwijl op de eerste afbeelding je op een klein puntje na ter hoogte van rechts-midden, je vrijwel overal een gelijkmatige drukverdeling ziet. Paardrijden komt nu eenmaal met druk, we zweven nu eenmaal niet boven ons paard. Het belangrijkste is dat de druk over een zo groot mogelijk oppervlakte zo gelijkmatig mogelijk verdeeld wordt. Het eerste zadel lijkt daar dus best goed in te slagen, hoewel je op het eerste beeld zou schrikken van de hoeveelheid rood. Bij het tweede zadel zien we duidelijk een piekdruk ontstaan terwijl daar alles mooi groen en blauw gekleurd is. Op deze manier wordt de klant dus misleid om te geloven dat hun eigen zadel slecht passend is, terwijl het nieuwe zadel dat wordt aanbevolen perfect zou passen. Dit terwijl, als je goed gaat kijken naar de daadwerkelijke drukverdeling, het nieuwe zadel dus helemaal niet zo mooi past!


Bekijk ook dit filmpje eens, vanaf 1 minuut 30: https://www.youtube.com/watch?time_continue=107&v=7tZ6YOZnpyc&feature=emb_title


Dit filmpje is gepubliceerd door de fabrikant van de pad om te laten zien hoe deze werkt. Hierin laten ze onder andere zien hoe de kleuren en schaalverdeling kunnen worden aangepast om zo een en ander beter inzichtelijk te maken. Uiteraard is dit een functie die - met de juiste intenties - meer duidelijkheid kan geven, maar waarmee je ook heel gemakkelijk de boel kunt manipuleren. Immers, als je 2 zadels wil vergelijken dien je wel dezelfde voorwaarden te creëren. Iets met appels en peren vergelijken en meten met – letterlijk – twee maten!

Hoewel ik dus zeker niet tegen dergelijke systemen ben, moeten ze wel juist gebruikt worden! Er zijn voldoende bedrijven die systemen als deze op een goede manier gebruiken waarbij het daadwerkelijk een aanvulling kan zijn. Zoals altijd is het niet het middel dat perse slecht is, maar wordt het helaas door sommigen gebruikt om misbruik te maken van de goedgelovigheid van de consument. Wees als consument dus gewaarschuwd, wees kritisch op de informatie die je voorgeschoteld krijgt; kijk goed naar de daadwerkelijke drukverdeling, laat je daarbij niet afschrikken door de kleuren maar vooral; laat je niet op deze manier misleiden door gewiekste zadelverkopers die zich verschuilen achter technologie die ze zelf manipuleren!

1.083 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page