top of page

Zadelpasconsult

Een zadelpasconsult, hoe gaat dat dan? 

 

Bij een zadelpasconsult komt onze MSFC gediplomeerd zadelpasser en SMS Qualified Saddlefitter Anne van Vugt bij u langs om uw zadel te controleren en indien nodig aan te passen, of om u te voorzien van een nieuw, perfect passend zadel. 

Het Zadelkompas heeft zich als doel gesteld om iedere combinatie van paard en ruiter te voorzien van een goed passend zadel. Een goed onderzoek naar paard en zadel middels een zadelpasconsult is hierbij noodzakelijk. Indien er sprake is van pijn of ongemak zal Het Zadelkompas er alles aan doen om dit te verhelpen en in de toekomst te voorkomen. Kernwoorden zijn hierbij deskundigheid, professionaliteit, eerlijkheid en diervriendelijkheid.

Tijdens een zadelpasconsult doorlopen we samen de volgende stappen: 

 • Anamnese: we maken kennis met u en uw paard, proberen de hulpvraag in kaart te brengen alsmede de doelen en trainingsintensiteit. 

 • Ziektegeschiedenis: we doorlopen een eventuele ziektegeschiedenis en bespreken eventuele blessures. 

 • Conformatie: ik bekijk de bouw van je paard en eventuele afwijkingen of bijzonderheden hierin. 

 • Rugonderzoek: ik onderzoek de rug van het paard op eventuele pijnlijkheden, beschadigingen, spierspanningen etc. 

 • Templates: ik vorm een afdruk van de rug van het paard en meet zijn omvang. 

 • Monsteren: ik bekijk het paard in stap en draf en beoordeel daarbij de bewegingsafloop. 

 • Zadelcheck huidige zadel: ik beoordeel de boom op diverse punten zoals bijvoorbeeld rechtheid, schade/breuk. Ik controleer de vulling van de kussens en beoordeel het zadel middels een veiligheidscheck. 

 • Beoordeling pasvorm: Ik beoordeel de pasvorm van het huidige zadel. We bekijken het zadel hierbij altijd in stand, maar ook onder de man. 

 • Indien nodig/gewenst: testen en aanmeten nieuw zadel. We gaan diverse zadels uitgebreid testen en laten het zadel aanpassen aan de eerder gemaakte metingen. 

 

Mocht de pasvorm van het huidige zadel te wensen overlaten wordt er altijd eerst gekeken of er een oplossing mogelijk is met betrekking tot het huidige zadel. Men kan hierbij denken aan bijvoorbeeld het bijvullen van het zadel, het eventueel vervangen van de vulling met 100% schapenwol of het vervangen van het singelsysteem. Mocht het zadel niet aan te passen zijn, dan kan er in overleg naar een nieuw zadel gezocht worden. 

 

Een consult duurt ongeveer 1,5 uur, het aanmeten van een nieuw zadel kan 2,5 tot 3 uur duren. Zorgt u er alstublieft voor dat u hiervoor voldoende tijd vrij maakt. Indien u een afspraak maakt, zorg er dan voor dat het paard gepoetst maar niet gezadeld klaar staat.

 

Benodigdheden:

 • Een harde, vlakke bodem

 • Een droge* plaats met verlichting

 • Het huidige zadel en toebehoren

 • Het huidige hoofdstel

 • Passende ruiterkleding en een passende cap

*indien u alleen over een buitenpiste beschikt, gelieve dit op voorhand te melden.

 

De kosten voor een consult bedragen standaard € 100,-. Bij aankoop van een zadel vanaf €2000,- vervallen de consultkosten, reiskosten zijn niet inclusief. 

 

De aanvraag voor een zadelpasconsult kunt u doen door het invullen van het contactformulier, wij nemen dan zo spoedig mogelijk contact met u op.

Het Zadelkompas. Anne van Vugt is MSFC gediplomeerd zadelpasser en zadelmaker, werkzaam in Brabant. Wij werken met kwaliteitsmerken als Harry Dabbs, Frank Baines, Jorge Canaves, JC en Seabis. Zo heeft u altijd een perfect passend zadel op maat! Maatwerk zadel, Bains Dabs, Deps, Vught vucht oss
Angel Franken

"Ik ben heel blij met Anne! Ze heeft mij goed geadviseerd en neemt alle tijd om kwaliteit af te leveren. Dit geeft mij het vertrouwen dat ik voor de gezondheid van mijn paard het juiste doe."

BVZD MSFC zadelpasser brabant
Qualified Saddle Fitter (Only) fc.jpg
bottom of page